martes, 9 de agosto de 2016

Petita història del Castell de Rajadell


Damunt d'un turó s'aixeca un edifici massís i d'alçada considerable, el castell de Rajadell. La primera documentació trobada escrita del castell de Rajadell data de l'any 1063. Es podria dir que l'edifici correspon al gòtic (un dels murs i elements decoratius, que podrien ser dels segles XIII o XIV) i al segle XVII. 


És difícil, però, establir quines parts corresponen a cada moment perquè ha estat reconstruït diverses vegades. Juntament amb l'església, fou l’origen del poble de Rajadell. A partir del segle XIII la història del castell anà lligada al llinatge de la família Rajadell, senyors del terme que participaren en guerres com la de Provença, Navarra, Almeria, Sardenya i Mallorca. Però fou durant la guerra de la Generalitat contra Joan II (l'any 1471) quan el castell i l'església tingueren molts desperfectes. Durant la guerra civil, el castell va ser requisat i utilitzat pel comitè revolucionari, i es van perdre pràcticament la totalitat dels objectes de valor que hi havia. 



Està format per tres cossos on s'hi conserven encara estances de les diferents etapes habitades, una petita cambra subterrània, la masmorra (que posteriorment es féu servir com a celler), a més de la sala d'armes, les alcoves, l'estable, la cuina, les habitacions, el menjador, les espitlleres de forma quadrada, la casa del masover, etc. És un dels més grans i ben conservats de la comarca i actualment no és visitable. 



En les futures publicacions, anirem desvetllant els secrets i les històries més profundes que amaga aquest edifici emblemàtic del poble i del seu skyline.


El nucli antic de Rajadell als peus del castell. Fotografia finalista del concurs #instarajadell

No hay comentarios:

Publicar un comentario