martes, 9 de agosto de 2016

Parlem amb Ramon Oms, autor de 'La Noia de la Plaça' de Rajadell

Una tarda d'estiu calorós. Ramon Oms ens obre les portes del seu taller i un ambient fresc i acollidor ens dona la benvinguda. Tot l'espai està ple d'escultures, guix, llibres i, sobretot, molta il·lusió i passió. Oms denota senzillesa, naturalitat i una visió molt honesta de com veu l'art. Contemporani, influenciat per els clàssics i renaixentistes, crea obres que desprenen sentiments, sens dubte, però també captiven a l'espectador amb les formes i les textures úniques del seu art. Avui, parlem amb Ramon Oms per conèixer-lo més i aprofundir amb el llegat artístic que ha deixat al poble de Rajadell.

Nascut a Manresa l'any 1951, Ramon Oms és un dels escultors més coneguts i valorats de la comarca i també del nostre país. Ja de ben jove, es va interessar per l'art i aprengué les tècniques del seu pare (gran mestre pessebrista). Anys més tard, va decidir homenatjar el seu pare fent els diorames que actualment podem veure a la capella del Santíssim dins de l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de Rajadell. En aquell temps, Lluís Solernou (responsable de la parròquia de Rajadell) va cedir l'espai de la capella a l'artista manresà i en va patrocinar l'obra. Amb el seu ajut juntament amb la col·laboració del mestre fuster Fernando Carvajal, van enllestir tot el conjunt l'any 1988. En els diorames es poden veure quatre escenes de la Passió de Crist: la Flagel·lació, el Camí del Calvari, la Crucifixió o la Resurecció.

              Escena de la Crucifixió, a la capella del Santíssim.

Però si al poble de Rajadell hi ha una obra de Ramon Oms ben coneguda i fotografiada per tothom, aquesta és sense cap mena de dubte 'La Noia de la Plaça'. Esculpida al 1995 per encàrrec de l'Ajuntament de Rajadell, és una escultura exempta situada al racó dret de l'edifici de la rectoria, un espai envoltat de vegetació i plantes que custodien unes de les millors vistes del terme. L'escultura, feta de bronze, sorprèn per la seva gran obertura i realisme que desprèn, factor que atrau a qualsevol que es passeja per la plaça de l'església. Es tracta d'una noia jove, de poble, amb un vestit senzill i típic de les noies de pagès, que es repenja al mur de pedra que té al seu darrere i que posa un peu a un barrot d'una cadira de fusta. Una cadira, que és oferida als visitants com a una oportunitat per asseure's, descansar i parlar. El mateix Ramon Oms ens comenta:

"Amb l'obra, principalment, volia reivindicar la costum de sortir al carrer amb les cadires, asseure's i fer petar la xerrada. Això als pobles era una costum molt bonica i interessant per comunicar-se amb la gent i fer passar l'estona, sobretot en aquests mesos d'estiu, i crec s'està perdent aquest ambient de poble tant maco..."

A més a més, la càrrega emotiva i hospitalària de la noia i el gest de deixar-nos seure amb el braç i la cama ens dona una sensació de no sentir-nos tant forasters en el poble. 'La Noia de la Plaça', una obra d'art que s'ha de veure si hom visita Rajadell o es passeja per la plaça, on podrà arribar a sentir l'essència del poble i la pau que es respira a la vila de Rajadell.

La Noia de la Plaça, per Ramon Oms. Fotografia finalista del concurs #instarajadell

No hay comentarios:

Publicar un comentario