domingo, 10 de junio de 2018

El molí de vent de Can Gallifa

Si volteu entre els camps i boscos de la riera de Rajadell, prop de la masia modernista de Can Gallifa o La Noguera, de ben segur us sorprendrà la torre d'un molí de vent d'allò més singular. Es tracta del molí de vent de Can Gallifa i és força probable que el seu autor fos ni més ni menys que Alexandre Soler i March, el mateix arquitecte que va projectar la masia modernista abans mencionada. 

Aixecada a principis del segle XX, la torre té una forma hexagonal i està feta en totxo. A la part superior hi trobem unes decoracions fetes a base de merlets i finestres allargassades al 'tronc' de la torre. En la seva globalitat, ens pot arribar a recordar a una torre medieval, ja que s'inspira en el tipus d'estructura típica de les fortificacions.

Però, més enllà de la seva decoració, quina funció tenia aquest element? Doncs bé, la torre servia per a fer pujar aigua d'un pou mitjançant la utilització d'un molí de vent instal·lat a la seva part superior (que encara es conserva). Aquest sistema era força utilitzat al Bages durant els anys 20 i 30 del segle passat, per així poder aprofitar l'aigua subterrània. Temps després, aquests molins serien substituïts per bombes hidràuliques. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario