sábado, 5 de mayo de 2018

Una barraca de vinya... al Nucli Antic de Rajadell!

Si volteu pel Nucli Antic de Rajadell i sou curiosos, trobareu una barraca de vinya als peus del castell, creada durant el mes de novembre de 2017 per Francesc Puig Vila.

Es tracta d’un tipus de construcció de pedra seca molt comú a la Mediterrània que els pagesos utilitzaven per guardar-hi les eines del camp, descansar i protegir-se de les inclemències del temps. A Catalunya en trobem un gran nombre al litoral, al camp de Tarragona i a les comarques centrals.

La seva ubicació és molt important ja que s’ha d’integrar en un lloc on no es perdi cap tros útil del conreu i que tingui total visibilitat del mateix. També es poden construir sota les balmes, que aprofitant les seves parets i el sostre només s’ha d'aixecar la part del davant.

La seva construcció consisteix en anar sobreposant horitzontalment pedres aplanades i ben aparellades entre si, amb un lleuger pendent. A mida que es van aixecant les parets, les filades es decanten cap a l'interior tot formant anelles de pedra que acaben culminant en una llosa que tanca la cúpula. Sobre la volta, s'hi posa terra i es planten lliris per tal que amb les seves arrels compactin la coberta i amb les fulles s'eviti el seu escalfament pel sol.




No hay comentarios:

Publicar un comentario