sábado, 29 de octubre de 2016

La Vil·la Romana de Sant Amanç


Benvinguts de nou! Avui us parlarem de la Vil·la Romana de Sant Amanç de Viladés, situada a l'oest del municipi i a la vora de la riera de Rajadell. Aquestes restes arqueològiques són travessades per la carretera C-25 que, malauradament, amb la seva construcció es va perdre gran part del llegat patrimonial i històric d'aquest jaciment. Ens trobem, en aquest cas, en un punt de pas estratègic, que uneix el Pla de Bages amb l'Anoia i la Segarra. Per tant, el conjunt monumental està dividit per una part nord i una part sud que després explicarem amb més detall.


Però, els romans no van ser els primers en establir-hi vida i comerç a Sant Amanç. Molt abans, ja s'hi van establir els ibers, concretament al segle II abans de Crist. L'únic llegat patrimonial que conservem dels ibers, que els romans van reaprofitar, és una sitja o dipòsit cilíndric on es guardaven diversos productes com cereals, llavors, minerals... Aquestes restes les podem trobar a la part sud del conjunt arqueològic.



L'aspecte actual del jaciment es correspon a la planta del Baix Imperi Romà. Durant la segona meitat del segle IV de la nostra era, es planteja i s'executa un ambiciós pla arquitectònic que conformarà aquesta part del jaciment tal i com avui en dia el coneixem, modificant fortament la superfície construïda precedent i la mateixa orografia del terreny. 


                                                                           
Que hi trobem a la Vil·la Romana de Rajadell? Com hem dit, el conjunt està dividit en dos parts, la part nord i la part sud. A la part nord, hi trobem la zona residencial o pars urbana. Aquesta zona la conformen el conjunt d'estances nobles i habitacions de luxe on hi residien els propietaris de l'edifici. Trobem estances molt diverses. Des de tricliniums (menjadors) fins a unes termes, situades a banda i banda la part nord. Les diverses estances estaven decorades principalment amb estucs blancs excepte en una en concret, que hi havía una pintura mural. En una d'aquestes estances senyorials es va trobar un mosaic d'alt valor artístic que actualment es pot veure al Museu Comarcal de Manresa. 


D'aquest mosaic policromat, fet amb la tècnica d'opus musivum, se'n conserva una mica més de la meitat i representa tot un conjunt de motius animals i vegetals, que recorden el passat agrícola romà de la contrada. 



El mosaic policromat de Sant Amanç
                           
A la part sud i trobem la zona de treball anomenada pars rustica. Aquesta part de la vil·la romana era destinada a la gent que treballava la terra i hi havien estances per guardar el material, els aliments i les eines del camp. L'element principal d'aquesta zona de treball era un gran lacus (dipòsit) rectangular envoltat d'una canalització de desguàs i amb dipòsits més petits. La funció d'aquests dipòsits era la producció de vi. 


                                                    Com arribar? 

                               
Podeu trobar més informació de la Vil·la Romana de Sant Amanç a l'Oficina de Turisme de Rajadell (situada a l'estació de tren), concertant una visita guiada al jaciment o al web www.rajadell.org 



Oficina de Turisme. L'Estació s/n. 08256 Rajadell

Telèfon: 93 836 82 54. Fax: 93 836 80 26. E-mail: tur.rajadell@diba.es





No hay comentarios:

Publicar un comentario