sábado, 12 de noviembre de 2016

Els rituals del Castell de Rajadell

Durant molts anys, fins el segle XIX, la jurisdicció del terme del Castell de Rajadell estava en mans del senyor del terme. Per el castell hi han passat molts llinatges, els quals en les properes entrades del blog us explicarem amb més detall... però avui, no us venim a parlar dels senyors del terme en concret, sinó dels rituals de la possessió del Castell de Rajadell en mans dels nous senyors. Uns nous amos que, si volien governar, havien de demanar permís mitjançant tot un ritual protocol·lari molt important per tenir la legitimació per ésser el nou senyor de Rajadell.

Cada vegada que es moria el senyor del terme, el seu hereu n'havia de prendre possessió. Això comportava que, davant de notari, s'havien de seguir unes instruccions i uns passos per portar a terme el correcte traspàs del senyoriu del terme. Però, com es feia aquest ritual?

Actualment conservem part d'un document del 1796. Aquest document, on s'esmenta al senyor Antonio Maria Pignatelli com a nou senyor, ens explica tot el procediment d'aquest ritual. En aquest cas concret, sabem que aquest nou senyor no va residir mai al Castell, ja que tenien la seva casa a Nàpols. En aquests casos, el ritual el protagonitzava el seu procurador seu de Barcelona, el Segimon Molist, qui representarà a Pignatelli en aquest protocol a seguir. 

En primer lloc, tota la gent del terme (senyors, procuradors, particulars...) es reuneixen a la plaça de l'església, que queda just a sota del castell. Un cop tothom fa acte de presència a la plaça, es porta a terme (per part del procurador) l'obertura i tancament de les portes del castell i, seguidament, pica tres cops a la porta de la masmorra del mateix castell. El tercer pas era, una vegada havent sortit de la masmorra, fer la jura dels particulars, procuradors i regidors d'ésser bons vassalls. Acte seguit, com a senyal de la presa de possessió de la jurisdicció civil, el procurador es posa i es treu uns guants blancs. Després, el mateix procurador (sempre i en tots els passos, en nom del nou senyor) desembeina una espasa i amb ella fa tres vegades la senyal de la Santa Creu a l'aire com a símbol de la presa de la jurisdicció criminal. 

I amb aquest pas final, es donava per acabada la cerimònia de la presa de possessió de l'hereu del Castell de Rajadell, l'edifici més enigmàtic del poble, ple de llegendes i històries per explicar. 



Fotografia guanyadora del I Concurs #InstaRajadell per @korojaume

No hay comentarios:

Publicar un comentario